• Location

    Milan, Italy

  • Client


  • Team

    Designed with SOM, London as Studio Head / Senior Designer

  • Size

    20,000 m² (215,278 ft²)
    7 storeys, 22.5m tall

The Bergognone project was an adaptive reuse and refurbishment proposal for 4 separate office buildings in the up-scale fashion district of Milan.  The brief was to upgrade and fully link all four buildings into one cohesive development, providing for class “A” office space and creating a distinct architectural icon of high design quality and aesthetic.

The design centers around a central landscaped courtyard parti, covered by a glue-lam, cable and tensile-fabric roof.  Within this courtyard are a series of restaurants and cafes, access to parking and individual stair and elevator cores linking the buildings.  The central courtyard is accessed via a grand stair and main lobby marking the corner intersection.

The exterior wall system is a layered combination of steel and glass members, applied to the existing refurbished façade, creating a strong grid interlacement; each building accentuated with subtle differences to provide for separate identity, but sharing the same palate of details to ensure a holistic architectural appearance.