Oasis Archetype

  • Location

    Prototypical Urban Environment

  • Client

    Independent Design Study

  • Team

    Rutherford Harvey Architecture LLP

  • Size

    18,600 m² (180,833 ft²)
    31 storeys, 108.5m tall
    184 Apartments

The Oasis Archetype tower is an experimental building designed as a statement to improve modern high-rise living.  The building is conceived with each apartment considered as a home, with a generous footprint, significant terrace garden space, privacy and inspiring views of the city and/or landscape.

The Oasis tower is an extension of our work to date that focuses on creating landmark buildings through the strategic manipulation of optimised spatial modules.  The modules themselves are designed as ideal living spaces with abundant natural light, generous open plan living spaces connected to outdoor terraces and well proportioned bedroom and bathroom spaces.   Structurally the modules are arranged around a central core and pinwheel wall armature that allows for various pre-fabrication options to be considered, improving quality control and reducing construction time.

The traditional four apartment floor plate is re-investigated and pulled apart to create an 8 apartment floor plate that incorporates both one bed and two bed apartments as standard, with larger three bedroom and penthouse units also possible within the modular system to for larger or extended family living.  This improves the mix and flexibility of the building as a whole ensuring the ability to accommodate young people, new and established families and down-sizers.

Composed of the standard floor plates shifted against eachother the building provides additional outdoor living terraces, a feature of high rise living that is often overlooked but essential to quality of life when considering these apartments as homes for the longer term.  The pinwheel and shifting strategy also increases the individuality, privacy and opportunities for views of each apartment as well as creating a more elegant and interesting architectural statement.

Environmentally the building is composed using passive design principles including thermal mass, solar shading, natural light, natural ventilation, green roof and water harvesting and recycling systems.  Depending on the specific site opportunities renewable energy strategies, ground source heat pumps and district heating / cooling systems could be included.  Placing the building on a 45 degree angle to the cardinal grid will ensure all apartments have good quality natural light and opportunities for solar gain benefits in the winter.

The shared roof terrace provides a public amenity space with gardens reducing the heat island effect and well as food growing opportunities and rain water collection systems doubling as reflecting pools.  The ground plane is envisaged to work with and enhance the natural surroundings to ensure a vibrant public space with integrate green space, seating areas and amenity retail.