Guang Gu Kun Lun City

  • Location

    Guang Gu Kun Lun City, Wuhan, China

  • Client

    Hubei Great Wall Construction Group

  • Team

    Rutherford Harvey Architecture / 2Define

  • Size

    575,000m² (6,189,240ft²)
    Program: Office, Serviced Apartment,
    Hotel, Residential, Retail Precinct

Guang Gu Kun Lun City is designed as a sustainable development inspired by the landscape, climate and traditional Chinese craft.  The development uses active and passive environmental principles coupled with modernist design to create a landmark development that sets a robust and commercially sound precedent, as one of the initial sites within the new China Optics City. Inspired by traditional Chinese carpet design, where the corners are marked with strong diagonal forms inside an equally strong rectilinear framework, the site is re-constructed to accommodate both the new metro station and the metro right of way, together with other public amenities at the corners of the development site.

The signature Wind Gate Tower forms the focal architectural element, shifted diagonally to capture the prevailing wind and to open the southeast corner of the site to the Metro Station.  Other signature buildings claim the remaining cardinal corners creating a sense of dynamism within the development, whilst providing amenity spaces and enhancing the public realm.  In particular the pivoted hotel building welcomes the approach from the west and engages with the Government Complex to the north. Celebrating the existing central river park, the retail spine mimics the flow of the river, provides upper level viewing terraces over the river and connects directly to the lower level river promenade.  Serviced apartment buildings hover above the retail spine taking advantage of the views along the river and towards the forest park.

The commercial buildings aligned along the main commercial boulevard provide Class A, flexible office space, distinct in nature and visibly embracing renewable energy to provide a noteworthy address.  Set within the residential park, the south facing residential towers take advantage of the oblique views towards both the cultural park to the west and the river to the east and south.  The park itself provides a valuable amenity for the residents, office workers and visitors. Responding to the need for sustainable architecture and the cardinal orientation of the masterplan each building is designed within a dominant, robust frame or as a collection of frames.  Evoking the qualities of Chinese furniture design and traditional gateways, these frames are crafted specifically for each use and orientation to protect the internal spaces from excessive solar gain either as screens, punched openings or solid walls.