Tianjin Yujiapu Parcel 8

  • Location

    Tianjin, China

  • Client


  • Team

    Designed with AS+GG, Chicago as Design Director

  • Size

    77,000 m² (828,821 ft²)
    29 storeys, 145m tall

The project design is for the first phase, Parcel 8 of the Yujiapu Financial District, part of the Binhai New Area CBD Master Plan in Tianjin, China.  The master plan, developed by SOM, looks to transform the old industrial port of Beijing into a redeveloped new city centre to the southeast of Tianjin City, linked to the capital city via high-speed rail.  The Binhai Master Plan comprises a comprehensive infrastructure system incorporating a series of mixed-use high-rise developments augmented by open spaces.  The high-density plan was developed to high principles of sustainable design.

Parcel 8 occupies a site on the western edge of Phase 1 of the development, fronting a landscaped park along the Haihe River.  The project program comprises Office, Conference, Trading and Retail.  The concept design looks to develop 2 different architectural and site arrangement strategies to provide maximum flexibility.
Scheme 1: Double Wall creates a curvilinear architectural expression augmented by stacked atrium elements culminating in a rooftop winter garden.  The double wall façade is highlighted by curved corners and inset wind turbines utilizing adjacent building vortices.  The atriums serve as “lungs” for the building, creating landscaped “neighborhoods” with panoramic views to the Haihe River.  Large trading floors are located at the bottom of each atrium and the conference centre is located as an efficient podium element creating a landscaped terrace for office tenants.

Scheme 2: Stone Shield places the tower to the north side of the site with a conference and retail podium to the south, creating a landscaped terrace for building tenants.  The tower façade utilizes a punched stone expression, shielding the tenants from southern sun; while the north curved façade is mostly glass.  The building culminates in a rooftop winter garden.  Both schemes strive to create a memorable skyline profile, enhancing the dynamic nature of the site within its riverside setting.